Här kan du vara med

Vörå församling vill erbjuda dig en kristen gemenskap oberoende av vilken ålder du har. Klicka på lämplig rubrik i fältet till vänster.

Ta gärna kontakt om du har önskemål eller förslag angående vår verksamhet.

Gemensamt Ansvar 2018

Gemensamt Ansvar är den evangelisk-lutherska kyrkans årliga storinsamling. De insamlade medlen används för att hjälpa nödställda människor i Finland och i andra länder oberoende av ursprung, religion och politiskt övertygelse.

Av de insamlade medlen används 40 % i vårt eget land. Den lokala församlingen kan i samarbete med Kyrkans diakonifond stöda människor i ekonomiska svårigheter.

60 % av medlen används utomlands för att hjälpa de allra mest utsatta människorna som befinners sig i nödsituationer till följd av olika katastrofer och konflikter. Människor i nöd får hjälp att få tillräckligt med näring, basförnödenheter, rent vatten samt möjlighet till hälsovård, inkvartering och skolgång.

Insamlingens beskyddare är republikens president Sauli Niinistö.

Ge ett bidrag med bankgiro (konto: FI 82 4055 0010 4148 41 och ref.nr. 305815) eller i någon av insamlingens sparbössor så hjälper du en medmänniska i nöd.

Tack!

Yhteisvastuu 2018

Yhteisvastuu on evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys. Kerätyillä varoilla autetaan hädänalaisia ihmisiä Suomessa ja ulkomailla syntyperään, uskontoon ja poliittiseen vakaumukseen katsomatta.

Keräityistä varoista käytetään 40 % Suomessa. Paikallinen seurakunta voi yhteistyössä Kirkon diakoniarahaston kanssa tukea taloudellisesti vaikeissa tilanteissa eläviä ihmisiä.

60 % tuotoista käytetään katastrofien ja konfliktien aiheuttamissa hätätilanteissa pahiten kärsineiden ihmisten auttamiseksi. Heille turvataan riittävän ravinnon, välttämättömien perustarvikkeiden ja puhtaan veden saanti sekä mahdollisuus terveydenhoitoon, majoitukseen ja koulunkäyntiin.

Keräyksen suojeliana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Osallistu keräykseen tilillepanokortin avulla (tilino: FI 82 4055 0010 4148 41 ja viite 305815) tai antamalla rahaa YV-keräyslippaaseen, niin autat hädässä olevaa lähimmäistä. Kiitos!

Alpha – kurs för unga vuxna på våren och hösten 2018

– Vad?    Alpha är en kurs för den som är nyfiken på kristen tro. Denna gång för unga vuxna.

– Var?    Amigo i Oravais, pizzeria Apachino (kabinettet) i Vörå och i Maxmo församlingshem.

– När?    Söndagskvällar med start 8.4. Totalt 10 gånger fördelat på våren och hösten.

– Anmäl dig till Peter Åbacka tfn 050 350 5971.

Kursen använder undervisning på DVD och YouTube med samtal efter varje avsnitt. Alpha kursen är också gemenskap och mat (pizza) för ca 8 € per gång.

Livet rullar på… Livet är hektiskt – varje dag ställer vi massor av frågor; ”Vad ska jag ha på mig, hur blir vädret idag, vad händer idag, hur ska jag hinna med allt…?” Och  så har vi de större frågorna; ”Varför finns jag, vart är jag på väg, är detta allt, innehåller livet något mer…?”

Meningen med livet?  Vi har olika tankar om meningen med livet. Alpha är en möjlighet att utforska dem – med lite hjälp och vägledning. Här kan man samtala om dem öppet och ärligt.

Man behöver inte kalla sig kristen eller ens gå i någon kyrka för att gå en Alpha kurs. Det räcker med att man är nyfiken, vill ta reda på eller söker svar…

Carpe Diem! Det finns sällan tid eller möjlighet att tänka på de där stora frågorna. Man måste ta sig tid. Du kan göra det nu och komma på Alpha kurs!

Välkommen!

Café Vera i Oravais församlingscenter

Varannan måndag kl. 10-12 med start 12.2 följande tillfällen 5.3, 12.3, 26.3, 9.4 och 23.4.

En grupp för unga vuxna. Kom med och handarbeta eller bara umgås. Vi samtalar, dricker kaffe och håller en kort andakt.

Har du barn så kan de leka i dagklubben under tiden. Välkommen att dela gemenskapen!  Ledare Mary Nystrand-Pärus.

Kurs – att vara Småbarnsförälder

Kurs för föräldrar  till barn 0-10 år startar i september 2018 i Oravais församlingscenter.

Kurskvällarna innehåller middag, intressanta föreläsningar (återgivna via DVD) varvade med uppgifter  och samtal i grupper. Barnpassning ordnas vid behov.

Kursstart söndag 6.9.2018 kl. 16-18.30. Övriga datum; 23.9, 30.9, 7.10 och 14.10.

Mer info och anmälan; ingemar.klemets@evl.fi eller tfn 050 325 2025.

Ruoka-apu

toteutaan talkoovoimin yhteistyössä Vöyrin vapaaseurakunnan kanssa.

Rahavaikeuksissa voi tulla hakemaan ruokatarpeita, joiden päiväysmerkintä juuri on ohitettu.

Ruokatarvikkeita voi hakea maanantaisin ja torstaisin klo 9.30 Vöyrin vapaakirkolta ja keskiviikkoisin klo 9.30 Maksamaan seurakuntakodilta. Oravaisissa soittaa Marita Markénille puh 044 350 5960

Mathjälp

Förverkligas med talkokrafter i samarbete med Vörå frikyrka.

Den som har svårt att få pengarna att räcka till kan hämta matvaror vars datummärkning nyligen förfallit.

Varorna kan hämtas måndagar och torsdagar kl. 9.30 från Vörå frikyrka och onsdagar kl. 9.30 från Maxmo församlingshem. I Oravais ring till Marita Markén tfn 044 350 5960.

Vörå församling, Bertby-Lålaxvägen 10, 66600 Vörå, Finland

Tel: 06-3844 300   Fax: 06-3844 313   E-post: vora@evl.fi